HTML

A Kutyavári

Kutyavári Állatorvosi Rendelő dr. Kukla Miklós, dr. L. Zsargal 2030 Érd, Kamilla utca 13. 23 / 374-038 H-P.: 9-12 és 16-19 Szo: 9-12, Vas: 16-18 www.kutyavari.hu

Címkék

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2007.09.25. 20:35 kutyavári állatorvosi rendelő

Babesia (babézia, babesiosis) fertőzésem volt...a kutya kullancs által okozott halálos megbetegedése, tünetek, kezelés és sokminden amit a kórról tudni érdemes...

Ősz Tél Tavasz Nyár... manapság már bármely évszakban találkozhatunk a gyilkos kórral, a kullancs terjesztette babesiosissal!

Íme néhány hasznos gondolat és tanács a betegséggel kapcsolatban:

- a kullancsok által terjesztett halálos babézia fertőzés (csak!) időben elkezdett kezeléssel gyógyítható...

- szerencsére létezik egy injekciós készítmény, amit időben beadva (csípés utáni 1-2-3 nap!) az állat élete megmenthető (az injekció beadását ismételni is kell!)

- az újabban egyre gyakoribb immunreakciók miatt (melyek szintén az állat halálát okozhatják) nem elegendő csupán az egyetlen "ellenszer" injekció beadása!! Az állatorvos a vizsgálat után komplex kezelést fog alkalmazni!

- késlekedés esetén infúziós terápiára is szükség lehet és az állat akár el is pusztulhat...

- az otthon észrevehető tünetek: kullancs nem mindig található (már) a kutyában! bágyadtság, az állat nem eszik, sokat fekszik, púposít,nem szívesen mozog! később sötétsárga majd barna vizelet látható! mégkésőbb teljes elesettség, fekvő állapot..végül halál!

- többnyire magas lázzal jár a betegség, de láz nélkül is előfordulhat

- kullancsokat bárhol összeszedhet a kutya! Akár saját kretjében is (madarak, sünök beviszik) és belvárosi parkokban is!!

- a kullancsok ellen védekezni kell, de 100%-os védelem nincs...ezért még a legjobb kullancselleni szerek (szerintünk: advantix csepp, kiltix vagy scalibor nyakörv) alkalmazása esetén is előfordulhat kullanccsípés és babézia fertőzés, ezt sose feledjük!!

további részletek a Babesiosisról itt! Szükség esetén keressen fel minket Érden, a Kutyavári Állatorvosi Rendelőben! emil.: kutyavari@vnet.hu , tel.: 23/374 038

Megosztás

 

Íme egy kis videó egy babesiosis miatt kezelt kutyusról!

5 komment

Címkék: video aktuális rendelő kullancs


A bejegyzés trackback címe:

https://kutyavari.blog.hu/api/trackback/id/tr11176930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babézia 2008.11.11. 20:42:42

Én is megosztom a Babézia korral átélt tapasztalataimat! Német vizslámon egy őszi szombat délután azt vettem észre , hogy nincs kedve játszani, és este a vacsoráját se ette meg. Másnap reggel játszott, megette a reggeli kaját, de délutánra bágyadt lett, nem evett, nem volt kedve lasztizni. Vasárnap kora délután már csak feküdt, nem volt kedve semmihez, gyorsan be a kocsiba sürgősségi ügyelet vasárnap este! Vettek tőle vért, vizeletet lab. vizsgálathoz, a gyors teszt kimutatta a babéziát, vasárnap este kapott infúziót, meg 4 féle szurit, plusz lázas is volt arra meg lázcsillapítot (a gyógyszerek neve ill. a szurik neve megvan ,most nem sorolom fel). Hétfőn újra kapott infúziót meg 2 féle injekciót. Az állapota nem változott,csak a láz múlt el aznap. Kedden már jobban volt, evett, ivott, futkorászott, de még sokat aludt, meg bágyadt is volt. Szerdán este mentünk újrakontrollra, akkor már jól volt, nem kellett infúziót adni, se szurikat. A doki felírt 2 gyógyszert amit még 1 hétig kellett szednünk!
Mi ennyivel megúsztuk a Babéziát!!!!
Ha levert a kutyád, bágyadt és nem eszik azonnal vidd dokihoz!!!!!
Nálunk a lázon és a bágyadtságon igazán más nagyobb gond nem volt. Mi megúsztuk a hányást, hasmenést, vérvizelést!!!!
Védekezni ellene...hát nem tudom, én kb. a kullancs csípés előtt 2 héttel kezeltem a kutyám Frontline-al!

szmoker (Homo Trollicus) 2009.03.14. 20:47:14

Múlt pénteken (8 napja) 3 kullancs ment bele a kutyusba (tacskó), az egyiket azonnal kivettem, a másodikat csak másnap vettem észre, a harmadikat 4 nap után.

Most éjjel szarul volt a kutyus, hányt, de reggelre rendben lett, délelőtt 3 órát, délután kettőt sétáltunk, rohangált, jól érezte magát.
Estére megint rosszul volt, feküdt a takaró alatt, láza volt (40 fok), hányt.

Ezúton is köszönjük a doktorunknak, hogy soron kívül, szombat este nyolckor bejött a rendelőbe, és beszurkálta a kutyát. Jövő hétfőn megyünk vissza ellenőrzésre.
A véres vizelet - hála Istennek - elmaradt, de az orvos szerint gyakorlatilag biztos, hogy a babéziózis kezdeti tüneteiről van szó.

Gyűlölöm a kullancsokat.

D.Vivi 2009.08.24. 17:42:11

Szamojéd kutyusunk kullancs fertőzést kapott elvittük orvoshoz naszályra egy csütörtöki nap 5 injekciót adott neki de péntekre sem lett jobban ismét kapott 3-at vasárnap a kutyus már állni sem tudott elvittük egy másik állatorvoshoz aki mindjárt infúziót adott neki. Reméltük hogy jobban lesz de sajnos hétfőre mégrosszabul lett és el kellett altatni.
Ha az első orvos lelkiismeretesen elátta volna még most is élhetne.
Magyarázatot a mai napig nem kaptunk arra-Miért nem tett meg mindent a kutyusért? Annak az orvosnak nincs lelkiismeret furdalása? Csak lelkiismeretes orvosban bizzatok.
A NASZÁLYI orvos nem tett meg minden a kutyusért.

D.Vivi 2009.08.25. 16:00:30

Válaszoljatok erre

debreceni.blog 2012.04.06. 18:03:28

fél 12 kor hívtak telefonon, hogy a mikepércsi házhoz menjek ki, mert a kutyám csak fekszik a garázs előtt. délben már infúzión volt, ellátták rendesen, négy órakor meghalt a kezemben.
tegnap még nyugodtan hagytam ott délután. nem volt annyira virgonc, mint szokott, de semmi különös nem látszódott rajta, evett, stb.
ma meg eltemettem. csak úgy. egy kullancs miatt.
süti beállítások módosítása