HTML

A Kutyavári

Kutyavári Állatorvosi Rendelő dr. Kukla Miklós, dr. L. Zsargal 2030 Érd, Kamilla utca 13. 23 / 374-038 H-P.: 9-12 és 16-19 Szo: 9-12, Vas: 16-18 www.kutyavari.hu

Címkék

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.03.01. 10:06 kutyavári állatorvosi rendelő

Miért ivartalaníttassuk kandúr cicánkat? avagy érvek ellenérvek nélkül!:)

Megosztás

Ivartalaníttassuk kandúrunkat!

2006. július 28.

Valójában miről is van szó? Miért ez a kissé szigorú és ellentmondást nem tűrő megfogalmazás? Az ok, hogy a hímsovinizmus még mindig aduászként mindent ütő emberi tulajdonság. Üti még az állatszeretetet is!

 

"Azért nem ivartalaníttatom a kandúromat, mert szegénynek milyen értelmetlen élete lesz akkor. És még megváltoznak a tulajdonságai is. És el is fog hízni... és... és gyerekkoromban sosem volt semmi bajuk a kandúroknak."

Ilyen és ehhez hasonló, sajnálkozó kifogásokat hallgatnak az állatorvosok nap mint nap, amiknek a hátterében legtöbbször tudatlanság áll. Ha megfigyeljük, mindig a "hím" gazdik hozzák fel a fenti érveket. Néha azért arra is vetemednek, hogy a család hölgytagjait küldik el a rendelőbe a betegeskedő cicával. Ilyenkor rutinosan szájukba adják az általunk unalomig hallgatott ivartalanítás-ellenes kifogásokat. Persze a hölgyek vannak olyan diszkrétek, hogy lebuktatják kedvesüket. Sőt, olyan "titkos akcióra" is sor került már (sosem derült ki, és a cica még mindig él és virul), amely óta a gazdi még mindig büszkén meséli, hogy "na ugye, mondtam én, hogy nem kell heréltetni..."

Tehát miért ivartalaníttassuk kedvenc kandúrunkat? Mert ha nem tesszük, akkor már egész fiatal (kb. 5-6 hónapos) korától kezdve más sem fogja kitölteni napjait, mint a hölgycicák felkeresése. Ha ez megvan, akkor már csak a többi, ugyanazon hölgyért epekedő kandúrral kell élet-halál harcot vívnia. A konstrukció olyan, mint a Hegylakó esetében (csak egy maradhat!), azzal a különbséggel, hogy örök élet helyett rövid élete lesz.

A dolog rákfenéje a verekedés és a sebek! Ezeken keresztül ugyanis (vér és nyál útján) rengeteg baktériumos és vírusos fertőző betegséget szednek össze egymástól. A cicák állandóan tele lesznek sebekkel, sérülésekkel, tályogokkal. Legyengülnek az állandó fertőzésektől, összeszednek parazitát (rühatkát, férget, bolhát), gombát és minden földi gusztustalanságot.

A gazdi folyamatosan az állatorvoshoz fog járni étvágytalan, lázas, egyre jobban lesoványodó cicájával. Itt aztán hetekig, hónapokig kezelhetjük a macsekot. Hiszen megállás nincs, szaporodni kell. És kandúrunk megy, rendületlenül, amíg bírja. A gazdi meg büszke, szerencsétlenebb esetben irigy!

A legnagyobb veszély, hogy a macskák között verekedéssel terjedő vírusos betegségek (leukózis, macska AIDS, fertőző hashártyagyulladás) gyógyíthatatlanok, és akár már 3-4 éves korára az állat elpusztulásához vezetnek. Sok szenvedés, betegeskedés után.

Ezek a vírusok hihetetlen mértékben elterjedtek a kijárós cicák körében. Biztonságban csak a bent lakó állatok vannak. De ugyebár ki az, aki el tud viselni egy ivarérett kandúrt a lakásában? Szerintem ezt mindenki csak egyszer próbálta ki életében.

És akkor még nem beszéltem a romantikus macskafrigyből származó utódokról. Akik gyakran még ma is vödörbe fojtva vagy földhöz csapva végzik. De az is lehet, hogy kóbor cicák lesznek és autó üti el őket, vagy kutya marcangolja szét szegényeket. Mert ugye "minek ivartalaníttassam a kandúromat, úgysem fog szülni, legyen ez a lánycicások gondja...".

És még néhány dolog:
  • Az ivartalanítástól még egy állat sem hízott el, csak a kajától, amit megevett.
  • A tulajdonságai lehet, hogy megváltoznak, de általában jó irányba! Vagánysága megmarad, maximum kedvesebb és kezelhetőbb lesz.
  • Tény, hogy otthonülőbb lesz kedvencünk, de legalább nem csak havonta egyszer futunk össze vele, amikor rohanhatunk az állatorvoshoz tályogfeltárásra, sebtisztításra.
  • És még valami: a macska állat, és cseppet sem élvezetből szexel, hanem ösztönös kényszerből. 


És hogy mi volt 20-30 éve? Miért bírták jobban a kandúrok? Hát nem bírták! De kinek tűnt volna fel, hogy folyamatosan (2-3 évente) cserélődik Tomi cica személye. És hol volt még akkor ennyi macska? És hol volt ennyire elterjedt a fent említett néhány vírusos nyavalya?

Legyen a cél a 4. kandúrszülinapi kertiparti! És az ivartalanítással spórolt pénzből vegyünk cicajátékot ajándékba. És meséljük el a szomszédnak, hogyan örült Tomi a meglepinek!

Dr. Kukla Miklós

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Címkék: cica ivartalanítás kukla miklós


A bejegyzés trackback címe:

https://kutyavari.blog.hu/api/trackback/id/tr812730225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása