HTML

A Kutyavári

Kutyavári Állatorvosi Rendelő dr. Kukla Miklós, dr. L. Zsargal 2030 Érd, Kamilla utca 13. 23 / 374-038 H-P.: 9-12 és 16-19 Szo: 9-12, Vas: 16-18 www.kutyavari.hu

Címkék

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2009.10.05. 11:32 kutyavári állatorvosi rendelő

Angol bulldog előesett harmadik szemhéj mirigy ("Harder mirigy", Cherry eye disease) műtét a Kutyavári Állatorvosi Rendelőben - avagy szemészeti beavatkozás a Bulldog Állatorvosnál :)

Még mindig sok a tévhit az előesett harmadik szemhéj (köznyelven Harder) miriggyel kapcsolatban! Ezért írunk most pár sort és készítettünk is egy műtétes VIDEOt, hogy segítsünk azoknak, akik nem tudnak dönteni a mindenfele hallott tanácsok és információk alapján!

Miről is van szó (csak röviden!)?

A szóbanforgó mirigy a belső szemzugban, a harmadik szemhéj ( pislogó hártya) belső felületén található. Az össz könnytermelésnek nagy részét, közel 60-70%-át termeli! Korábban kutyáknál is Harder mirigy-nek nevezték. Előesésének több oka, faktora lehet. Az előesés főleg nyomott orrú fajtáknál fordul elő (bulldogok, cane corsó, masztiffok, mopszok stb.) és veleszületett, öröklődő hátteret valószínűsítenek.

Az előesett mirigy kb. 5-10 milliméteres, meggymag-, cseresznyemag szerű duzzanatként tűnik elő (ezért hívják angolul Cherry eye disease-nek!) az egyik, vagy mindkét szem belső zugában! Ha időben nem kerül sor műtétre, akkor a mirigy tovább duzzad, simáról "rücskös" felületűvé változik, begyullad, a szemrésekben gennyes váladékozás (kötőhártya-, szaruhátya gyulladás) jelenik meg. Ezt az állapotot minél hamarabb orvosolni, pontosabban műteni kell! Nem szabad heteket várni, mert az növeli a súlyos következmények esélyét! Időben elvégzett, precíz műtét után a kutya szeme teljesen meggyógyul.

Íme a szélesvásznú VIDEO a műtétről:

 

És akkor most a tények, tévhitek és tanácsok:

Az előesett mirigyet minél hamarabb műtetni kell!

A mirigyet műtét során eltávolítani TILOS! Ez szakmai műhiba! Aki könnyelműen mást állít, aki könnyelműen eltávolítja, vagy eltávolíttatja a mirigyet, az ezzel a kutyát vakságra és sok szenvedésre, folyamatos költséges kezelésekre és további súlyos műtétekre (szaruhártya műtét, teljes szem eltávolítás stb.) ítéli!

A műtétet úgy kell elvégezni, hogy a mirigy funkciója (könnytermelés) zavartalanul megmaradjon, újra ne tudjon előesni, a műtéti technika és a behelyezett varratok ne károsítsák a szaruhártyát és esztétikailag is szép legyen a kutya szeme!

A fenti kritériumoknak megfelelő, speciális technikákat kell alkalmazni (ilyen az általunk bemutatott "alagút technika"!)

Nem szakszerűen elvégzett műtét több kárt okoz, mint hasznot!

Azok a bulldogok, akiknek "kivágatják" a mirigyét, biztos, hogy 3-4 éven belül száraz szembetegségben fognak szenvedni, majd megvakulnak, végül akár a szemüket is elveszítik!

Ha egyik oldalt előesett a mirigy, akkor célszerű a még egészséges oldalit is egyúttal műteni, hiszen várhatóan az is elő fog esni!

A műtéthez a kutyát altatni kell, ez bizonyos kockázattal is jár. Ezért fontos, hogy olyan helyen altassák, műtsék a "nyomott" orrú kutyusokat, ahol ehhez kellő szakmai felkészültséggel és tapasztalattal rendelkeznek az orvosok!

infok: Kutyavári Állatorvosi Rendelő, Érd Kamilla u. 13., www.kutyavari.hu 23/374 038

Megosztás

1 komment

Címkék: video kutya rendelő állatorvos bulldog műtő


A bejegyzés trackback címe:

https://kutyavari.blog.hu/api/trackback/id/tr101428645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

romina 2010.03.04. 16:29:55

sziasztok neke van egy lina nevü angoll buldogom
süti beállítások módosítása