HTML

A Kutyavári

Kutyavári Állatorvosi Rendelő dr. Kukla Miklós, dr. L. Zsargal 2030 Érd, Kamilla utca 13. 23 / 374-038 H-P.: 9-12 és 16-19 Szo: 9-12, Vas: 16-18 www.kutyavari.hu

Címkék

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.10.16. 11:31 kutyavári állatorvosi rendelő

Angol bulldog császármetszés - avagy szülészet a Kutyavári Állatorvosi Rendelőben

Miért kell császármetszést alkalmazni bulldogoknál?

Az angol bulldogok fura kis lények! Legtöbb angol bulldog szuka önállóan elleni képtelen, illetve ennek többnyire rossz vége lesz, mivel sok kiskutya és akár a mama is elpusztulhat! Ennek oka sokszor az, hogy a túl szűk szülőúton a túl nagy(fejű) kiskutyák nem tudnak biztonságosan világra jönni. A kiskutyák megfulladhatnak a mama pedig belepusztulhat a hasztalan erőlködésbe. Ezért bulldogok természetes úton történő elletésével nem érdemes, nem tanácsos próbálkozni, főleg a tavasz-nyári meleg időben.

Miért kell a vemhes bulldogot vemhességi kivizsgálásra bulldogorvoshoz vinni?

A bulldogok vemhessége sajnos sok veszélyt rejt magában. Ezért tanácsos a vemhesség folyamán rendszeres kontaktus egy specialista állatorvossal. A vemhesség 4. hetében mindenképpen szükséges egy ultrahangos vizsgálat is! Ekkor ugyanis eldől, hogy kb. hány magzat várható, ennek fontos szerepe lesz később a császármetszés legjobb idejének meghatározásában, a kutya vemhesség alatti táplálásában és ellátásában is. Az ultrahangos vizsgálat elmulasztása esetén a magzat és a mama is sok veszélynek van kitéve, beleértve a halált is! A legalattomosabb veszélyforrás, ha csak egy magzat bújik meg a mamában, ezért fontos ezt előre tisztázni. Az is gyakori, hogy vemhesnek gondolt bulldog érkezik császármetszésre  - előzetes ultrahangos vizsgálat nélkül - és akkor derül ki, hogy a kutya nem vemhes, csak álvemhes és felhizlalták rendesen!

Nagy jelentősége van az állatorvosi konzultációnak és vizsgálatnak a császármetszés előtti 2-3 héten is! Ilyenkor fordulhatnak elő kezdődő vetélések - ami időben kezdett kezeléssel megállítható. Gyakori a túl nagy vehem miatti relativ "alultápláltság", vagy a túl kevés magzat miatti elhízás és egyéb egészségügyi problémák, mint például vemhességi toxicosis, amin szintén segíteni kell és lehet is!

Lazításként íme egy korrábbi háziállatos VIDEO az újszülött kiskutyákról: / A videónkon egy angolbulldog és egy németjuhász kutya császármetszéssel született kölykeit mutatjuk be./

(A szikét forgatja: Dr. Zsargal, kommentál: Dr. Kukla Miklós)

 

Mikor kell a császármetszést elvégezni?

Az optimális időpont meghatározása azért fontos, mert így van a legnagyobb esélyünk arra, hogy egészséges, jól fejlett, élénk, érett kiskutyákat segítsünk a világra.

A műtét idejének előzetes tervezéséhez fontos, hogy a kutyát progeszteronszint meghatározás alapján termékenyítsék meg. (Fontos, hogy megfelelő laborba küldje az orvos a vért és ne csak gyorsteszttel ellenőrizzék a hormonszintet.) Így könnyebb az ellés várható idejét belőni, hisz az ellés megindulása egyben a legalkalmasabb időpont a kutya császármetszésére is! Ez kb. a vemhesség 58-63. napjára tehető, általában!

Fontos a műtét várható ideje előtti héten elkezdeni a kutya hőmérséklet mérését is, végbélben mért hőmérséklet a mérvadó! A hőmérsékletingadozás alapján legtöbb esetben napra pontosan előre tudjuk jelezni a legjobb műtéti időpontot! Ennek hiányában akár váratlanul, tragikus gyorsasággal is megindulhat az ellés, de egy magzat esetén túlhordás is előfordulhat!

A műtétről...

A bulldogok altatása merőben eltér a többi kutyáknál használt módszerektől! Ha ezt valaki nem veszi figyelembe, könnyen az anya és a kiskutyák halálát okozhatja! Műtét közben is gyakoriak lehetnek a váratlan események, ezért egy bulldog-császármetszés sokkal nagyobb kockázatot jelent, és sokkal nagyobb speciális tapasztalatot, tudást igényel mint más kutyafajták esetében. Egyben császármetszés a leginvazivabb és a legdrasztikusabb hasűri műtéti beavatkozás akár vemhesszukákról vagy terhesnőkről van szó.

A császármetszés sikeressége a szakszerű beavatkozás mellett, a szakember gyorsaságán múlik a leginkább. ( Az embergyógyászatban a terhes nők császármetszésénél elfogadható idő 6-8 perc, azaz hat-nyolc perc. Aki ennél lassabban végzi a beavatkozást, annak sokat kell még gyakorolnia.)

Angolbulldog esetében nagyon fontos az újszülött kiskutyák műtét utáni vizsgálata és speciális ellátása (szükség esetén ébresztés, légzésstimulációs módszerek , oxigénsátor stb.) így több boldog bulldogot vihet haza a boldog bulldoggazdi!

Hol érdemes a műtétet elvégeztetni?

Bulldogot csak olyan szakemberre szabad bízni, akinek nagy tapasztalata van ezzel a különleges fajtával kapcsolatban. Így sok fájdalmas csalódást előzhetünk meg és több újszülött törpét vihetünk haza!

Ide kattintva megnézhetitek korábbi VIDEOnkat a "végeredményről"!:)

info: Kutyavári Állatorvosi Rendelő 2030 Érd, Kamilla u. 13., www.kutyavari.hu, tel.: 23/374038, emil: kutyavari@vnet.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: video kutya rendelő kiskutyák zsargal állatorvos bulldog kukla miklós


A bejegyzés trackback címe:

https://kutyavari.blog.hu/api/trackback/id/tr181453867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása